HISTÒRIA

Història de la Secció

L’estiu de 1991 neix la secció de bàsquet. Arran de la desaparició del Terrassa Bàsquet Club, els jugadors i jugadores d’aquest equip s’integren al CN Terrassa. Com que procedeixen d’un equip en actiu, l’adaptació al nou Club es fa molt ràpidament i en poc temps. La secció s’inicia amb sis equips masculins (dos sèniors, dos júniors i dos cadets) i quatre de femenins (un sènior, un júnior i dos cadets). L’equip sènior ha estat jugant durant molts anys al pavelló de Can Jofresa, escenari dels partits quan era Terrassa Bàsquet Club, fins al trasllat al Pavelló del Pla del Bon Aire el 2005. La missió principal de la secció, a través, bàsicament, de l’escola de bàsquet, és la formació de nois i noies en la tècnica del bàsquet i, sobretot, formar esportistes sans, assumint els valors i actituds que es deriven de la pràctica de l’esport. Aquesta tasca s’ha demostrat molt efectiva.

El setembre del 2000, es crea l’escola de bàsquet, dirigida a nens i nenes de categories aleví i infantil, i dividida en tres grups d’edat. Neix amb la voluntat de formar jugadors i jugadores de qualitat. Els monitors són exjugadors i exjugadores del Club, coordinats per Josep Lluís Salvador.

L’equip sènior femení ha estat qui ha donat més alegries al Club, ja que ha assolit l’ascens a Primera Divisió B en quatre ocasions (1993-1994, 1999-2000, 2001-2002 i 2003-2004). L’equip femení B també ha realitzat grans temporades a Primera Catalana. Una de les jugadores més destacades és Rosa Maria Pérez Triviño, Trivi. Entra al Terrassa Bàsquet Club la temporada 1985-1986 a l’equip cadet. Quatre campanyes més tard, puja al sènior, on s’hi està durant tretze temporades fins que es retira l’any 2002. La temporada 1993-1994 és escollida millor jugadora de la Segona Divisió Nacional per la Federació Catalana de Bàsquet i distingida com a millor jugadora de bàsquet en el sopar del millor esportista de Terrassa 1994. També sobresurten jugadores com Montse Castañé i Leo Medina, que es retiren el 1995 després de deu anys exercint de peces clau de l’equip que ascendeix a primera divisió B. L’octubre de 2001 també reben el seu homenatge les jugadores Magda Soldado i Gemma González. L’equip milita a primera (competició que passa a anomenar-se Copa Catalunya) la temporada 2003-2004, però no pot mantenir-se i descendeix a Primera Catalana.

El sènior femení experimenta un relleu generacional, que encapçalen jugadores com Teresa Oliveras, Marta Feliu i Maria Olmo. Després d’algunes campanyes a Primera Catalana, torna a aconseguir l’ascens a Copa Catalunya la temporada 2007-2008, categoria en què milita fins a la temporada 2009-2010.

El club treballa la pedrera durant diverses temporades i obté molts bons resultats en categories inferiors. Jugadores com Anna Vidal, Marta Piñol o Marta Dinarès s’incorporen al sènior, que puja a Copa Catalunya la temporada 2015-2016. La campanya 2016-2017 és novè i aconsegueix la millor classificació de la història de la secció.

Per la seva banda, l’equip masculí s’ha mantingut de manera satisfactòria a la Primera Catalana des de la temporada 1999-2000. Aquesta campanya finalitza en sisena posició. L’any següent, ocupa la dotzena plaça. Després d’algunes temporades a la part mitjana de la taula, des de l’any 2005 es produeix una millora evident. Sota la direcció d’Abraham Valero, l’equip acaba en quarta posició la lliga 2005-2006 i obté la tercera posició la temporada 2006-2007, plaça que li permet accedir a la promoció d’ascens a Copa Catalunya. Després de superar el Bàsquet Sant Boi i el Rehacsa Salt, els egarencs pugen de categoria. La temporada 2007-2007, no obstant, baixa a Primera Catalana, on s’hi està fins a la campanya 2009-2010, quan aconsegueix l’ascens sota la direcció de Jordi Sociats amb la participació de jugadors històrics com Edu Ulldemolins, Jordi Romero o Jordi Ezequiel.

Malauradament, l’equip torna a perdre la categoria la temporada 2010-2011. Dos anys després, amb Jordi Astilleros i Miquel Fernández com a capitans, s’obté l’ascens. La temporada 2013-2014 l’equip és onzè, la millor classificació de la història a Copa Catalunya. A la promoció, però, baixa de forma agònica en els últims segons. La plantilla experimenta una renovació, amb la incorporació de jugadors com Joan Fitó i Juan Monterrubio i puja novament la temporada 2014-2015. La campanya 2015-2016 ha estat la darrera a Copa Catalunya.

Respecte a l’organització d’esdeveniments, el 1997, el Club organitza la final del campionat de Catalunya júnior femení Preferent al pavelló de Can Jofresa. L’any següent, a la mateixa instal·lació, s’organitzen dues finals del campionat de Catalunya júnior Preferent A. En categoria femenina, el Barcelona Universitari supera el C.B. Lima Horta, mentre que, en l’apartat masculí, el F.C. Barcelona, amb Juan Carlos Navarro i Pau Gasol, s’imposa a la pròrroga al Joventut de Badalona.

El 2000 se celebra la primera edició del Torneig de Nadal Ciutat de Terrassa al Pavelló de Can Jofresa, una competició destinada a les categories de formació més joves i als infantils. El 2001, el torneig pren el nom de Torneig de Reis en celebrar-se al voltant del dia 6 de gener.

Tot i que l’any següent la data es torna a avançar i, per tant, es recupera el nom original, el torneig acaba consolidant-se com a Torneig de Reis. El 2007, compta per primera vegada amb presència internacional: els Wildcats de Zuric, que completen així una experiència d’intercanvi encetada el mes de juliol de 2006, quan l’infantil del Club participa en el Torneig Birch que se celebra a la ciutat suïssa. També competeixen al pavelló del Pla del Bon Aire el Winterthur FC Barcelona, DKV Joventut de Badalona i Albert Disseny CB i Unió Manresana, els equips de base del Ricoh Manresa.

El 2006, el club posa en marxa el Torneig de Bàsquet Terrassenc Cadet i Júnior, que se celebra entre el 19 i el 21 de maig amb un cartell magnífic, en el qual destaquen l’Unelco Tenerife, l’Akasvayu Girona, el Lucentum Alacant, el CB Saragossa o el Ros Casares de València. L’any següent, en el marc del 75è aniversari, el torneig s‘amplia a dos caps de setmana i compta, de nou, amb un nivell de participació esplèndid.

El juliol de 2006, la Federació Catalana de Basquetbol premia Jesús Martínez amb la medalla de plata de la Federació en la XXV Trobada del Bàsquet Català celebrada a Barcelona, en homenatge a la seva contribució en la secció de bàsquet del club durant més de deu anys. És a partir d’aquest any quan la secció experimenta un creixement exponencial, tant en la millora de les instal·lacions com en el nombre de participants. Es passa de 15 equips l’any 2006 a 29 la temporada 2017-2018, un augment basat en l’equilibri entre la línia masculina i femenina, ambdues amb 14 equips, més l’escola de bàsquet, que aplega nens i nenes de 6 i 7 anys. També el 2006 la secció posa en marxa el Campus de Bàsquet d’Estiu amb una vuitantena d’inscrits. Des de llavors, l’activitat no deixa de créixer i aplega 280 nens i nenes l’estiu del 2017, el rècord de participació fins al moment. Així mateix, s’emprenen activitats per dinamitzar la secció, com ara la sortida a tornejos d’Andorra, Saragossa o Sant Sebastià.

El febrer de 2017, neix el Torneig Promeses Infantil en categoria femenina, que aplega alguns dels millors equips del moment com ara el Femení Maresme o el València BC.

Cal subratllar que, el 16 de desembre de 2017, es fa un homenatge als històrics de la secció durant els actes commemoratius del 25è aniversari i es premia a figures tant significatives com Patxi Santandreu, Kiko López o Toni Cortés.